fbpx
Connect with us

Politică românească

Roman (PNL): Voi propune introducerea cursurilor de prevenţie rutieră şi înăsprirea condiţiilor pentru obţinerea permisului auto

Deputatul liberal Florin Roman a anunţat, joi, la Alba Iulia, că va propune introducerea unor cursuri de prevenţie rutieră, cel puţin de două ori pe lună, pentru elevii claselor I-IV, dar şi înăsprirea condiţiilor pentru obţinerea permisului de conducere şi a obligării celor care îl iau să nu conducă pentru început maşini cu o capacitate cilindrică de peste 2.000 de centimetri cubi.

Unul dintre iniţiatorii proiectului de lege prin care se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt amplasate în locuri vizibile, Florin Roman a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu se va opri aici şi va propune şi alte măsuri care, în opinia sa, ar putea reduce numărul accidentelor de circulaţie.

În acest sens, liberalul a menţionat că luni va depune la Camera Deputaţilor o propunere legislativă pentru elaborarea unei strategii privind educaţia pentru prevenţia rutieră a elevilor, care ar urma să fie transpusă în planurile-cadru de învăţământ începând cu anul şcolar 2021-2022.

În opinia lui Florin Roman, cursurile din programa şcolară şi activităţile din “Săptămâna Altfel” sunt insuficiente, iar o soluţie care ar putea reduce numărul victimelor rutiere este educaţia timpurie.

Parlamentarul propune ca Ministerul Educaţiei Naţionale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, să elaboreze această strategie până la data de 31 decembrie 2020.

“Ideal ar fi ca elevii din învăţământul obligatoriu de stat, privat şi confesional să beneficieze de cel puţin un curs de prevenţie rutieră o dată la două săptămâni. (…) Şcoala va putea decide dacă această practică va fi extinsă prin curriculumul la decizia şcolii, la propunerea consiliului profesoral”, se arată în propunerea pe care Roman o va înainta Camerei Deputaţilor.

Un alt proiect pe care îl pregăteşte deputatul PNL se referă la înăsprirea condiţiilor pentru obţinerea permisului auto care, la ora actuală, susţine el, “se ia foarte, foarte uşor”.

“Nu mai e acel examen scris extrem de dificil care era în urmă cu 15-20 de ani, partea de poligon, practic, nu mai există, iar cei care doresc să obţină carnetul de şofer, de regulă, fac mult mai puţine ore decât cele preconizate la început şi aici e şi o vină a instructorilor care, după 15-20 de ore, le spun tinerilor sau celor care doresc să obţină permisul de conducere că sunt foarte pregătiţi”, a afirmat Florin Roman.

Liberalul a mai spus că “deocamdată e în formă de analiză şi proiectul după modelul german ca cei care obţin prima dată permisul să nu poată conduce maşini mai puternice, cu motoare mai puternice de 2.000 de centimetri cubi”. Roman a adăugat că mulţi părinţi le oferă copiilor maşini puternice, iar rata de accident în rândul începătorilor este destul de importantă.

“Deci nu mă voi opri aici (interzicerea utilizării radarelor din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt în locuri vizibile – n.r.), încerc să o iau de jos, de la clasele I-IV cu educaţie şcolară, cu înăsprirea condiţiilor pentru examenul de conducere auto şi pentru obţinerea permisului de conducere, pentru că, vă repet, din păcate, sunt mulţi, mulţi factori care concurează la ceea ce se întâmplă pe drumurile din România şi la faptul că avem foarte multe accidente de circulaţie soldate cu victime”, a conchis acesta. 

Sursă: www.agerpres.ro

Abonare la Newsletters

Connect
Abonare la Newsletters