fbpx
Connect with us
laborator de troli

Administrație publică

Facebook a închis un „laborator de troli“ al PSD: mai multe pagini şi conturi care „manipulau opinia publică“ au fost şterse

Acest „laborator de troli” se baza pe o reţea ce operează în România printr-o combinaţie de conturi false şi reale, cuprinzând 31 de conturi de Facebook.

Facebook a anunţat joi seara că a şters 31 de pagini, conturi şi grupuri de Facebook acuzate că fac parte dintr-o „reţea ce operează în România printr-o combinaţie de conturi false şi reale” şi care încercau să „promoveze o naraţiune pozitivă” faţă de PSD. Reprezetanţii Facebook mai spun că persoana din spate este un asociat al partidului.

„Am eliminat şi 31 de Pagini, Grupuri şi conturi Facebook pentru implicarea într-un fals comportament coordonat, ca parte a unei reţele care a funcţionat în România şi a folosit o combinaţie de conturi false şi câteva conturi autentice pentru a-i induce în eroare pe alţii despre cine erau şi despre ce anume făceau”, se arată în comunicatul transmis de Facebook.  

Ce mai spune Facebook:

„Administratorii de Pagini şi deţinătorii de cont au postat de obicei despre ştiri locale şi probleme politice, cum ar fi noutăţi părtinitoare publicate sub semnături false, în sprijinul Partidului Social Democrat (PSD). Ei au împărtăşit, de asemenea, conţinut care incita la dezbinare şi au promovat conţinut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de ştiri. Deşi oamenii din spatele acestei activităţi au încercat să-şi ascundă identităţile, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost legată de o persoană asociată Partidului Social Democrat.

  • Prezenţa pe Facebook şi Instagram: 4 pagini, 26 conturi Facebook şi un grup.
  • Urmăritori: Aproximativ 1.550 de conturi Facebook au urmărit una sau mai multe dintre aceste Pagini.
  • Publicitate: Aproximativ 650 de dolari au fost cheltuieli pentru anunţurile de pe Facebook plătite în USD, EUR şi LEI. Prima reclamă a fost difuzată în decembrie 2013, iar cea mai recentă reclamă a fost în februarie 2019. Nu am finalizat o revizuire a conţinutului organic provenit din aceste conturi”

Alte exemple publicate de Facebook:

Sursa: Adevărul.ro

Abonare la Newsletters

30 de ambasade şi reprezentanţe internaţionale la Bucureşti-mesaj de Ziua împotriva homofobiei: Guvernele să îşi protejeze toţi cetăţenii

Politică europeană

Orban: Vom ataca la CCR legea privitoare la aducerea aurului în ţară

Politică românească

Cioloş, după convocarea referendumului de către Iohannis: Lupta anticorupţie nu trebuie oprită

Politică românească

18.730 de secţii de votare organizate în ţară pentru alegerile europarlamentare

Politică europeană

Connect
Abonare la Newsletters