fbpx
Connect with us

Politică europeană

#europarlamentare2019/Iurie Leancă: Pericolele pentru România nu vin dinspre Occident, ci dinspre Est

Candidatul Pro România la alegerile europarlamentare, Iurie Leancă, a declarat, miercuri, la Piatra-Neamţ, că România are nevoie de o relaţie mult mai bună cu Republica Moldova şi a spus că pericolele pentru România nu vin “dinspre Occident, ci dinspre Est”.

“România are nevoie de o relaţie mult mai bună decât aceea care există azi între Bucureşti şi Chişinău. În primul rând, suntem un neam şi reîntregirea neamului trebuie să fie pe lista oricărui partid politic responsabil. Dar facem abstracţie că suntem români, pentru o secundă. România cheltuie 2 la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare şi securitate, pentru că există pericole. De unde vin aceste pericole? Nu dinspre Occident, ci dinspre Est. Trupele ruseşti se află la 70 kilometri de Prut, la Tiraspol. De aceea România are nevoie de o politică mult mai activă în ceea ce înseamnă relaţiile cu Republica Moldova”, a declarat Iurie Leancă.

Acesta a adăugat că trebuie consolidată capacitatea de apărare a “zonei intermediare între România şi sursa care generează ameninţările” iar politica activă a României în acest sens trebuie întărită.

“Eurodeputaţii români au înţelegerea mult mai bună a acestor pericole care vin din Est, şi eu mult mai mult, pentru că vin din această zonă”, a mai spus Iurie Leancă.

Întrebat dacă vede un orizont de timp pentru unirea României cu Republica Moldova, Iurie Leancă a declarat: “În 91 – 92 ar fi fost mult mai simplu (Unirea – n.r.) dar nimic nu este pierdut. Legile naturii nu le poate anula nimeni, ci doar amâna. Nu am o perspectivă de 1 an, 2 ani sau 5 ani. Unirea se poate întâmpla în două situaţii. Prima, cum a fost în 1917 – 1918 adică o anarhie totală (în Republica Moldova – n.r.), a doua soluţie este un plebiscit. (…) Că va fi o unire de facto sau de iure, vor stabili cetăţenii”, a precizat Iurie Leancă.

Iurie Leancă este candidat la alegerile europarlamentare din partea Pro România – filiala Neamţ, pe poziţia a patra a listei.

Liviu Harbuz, coordonatorul organizaţiei Neamţ, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Pro România va avea 4 locuri eligibile, dar nu este exclus să se ajungă chiar la 5 mandate de eurodeputaţi. 

Sursă: www.agerpres.ro

Abonare la Newsletters

Connect
Abonare la Newsletters